ΙΣΤΟΡΙΑ

 history

Οι επιχειρηματικές ρίζες της οικογένειας Χρηστίδη χάνονται πολλά χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό 24 χλμ. δυτικά της Πτολεμαΐδας, την ορεινή Βλάστη όπου πολλοί προγονοί της οικογενείας είχαν ασχοληθεί με διαφορές εμπορικές δραστηριότητες.

Το 1923 το εμπορικό δαιμόνιο του Δημητρίου Θ. Χρηστίδη τον οδηγεί στην προσφυγική τότε πόλη της Πτολεμαΐδας όπου κατασκευάζει μόνος του και αρχίζει να λειτουργεί το 1926 τον πρώτο μηχανοκίνητο πετρόμυλο της Εορδαίας. Καραβάνια ολόκληρα θύμιζαν τα γαϊδουράκια με τα κάρα απ΄όλη την Εορδαία που φόρτωναν το σιτάρι  και το πήγαιναν στον μύλο για να εξασφαλίσουν το αλεύρι της χρονιάς. Αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Ο παλιός πετρόμυλος δεν επαρκούσε για τις ανάγκες της περιοχής και ο Δημήτριος Χρηστίδης ανακατασκευάζει τον παλιό μύλο και δημιουργεί έναν σύγχρονο για την εποχή κυλινδρόμυλο δυναμικότητας 25 τόνων το 24ωρο που καλύπτει πλέον την ευρύτερη περιοχή του νομού Κοζάνης και τον όμορων νομών.

Παράλληλα με τον μύλο, το 1949 η οικογένεια Χρηστίδη απόκτα ένα πλήρως εξοπλισμένο αλωνιστικό συγκρότημα αποτελούμενο από δυο αλωνιστικές μηχανές (πατόζες) και δυο τρακτέρ, τa πρώτα  για την εποχή στην Πτολεμαΐδα, και κυριολεκτικά «αλωνίζει» σε Μακεδονία και Θεσσαλία.

Οι εξελίξεις τρέχουν και το 1959  οι αδελφοί Χρηστίδη βάζουν σε λειτουργία τον δεύτερο κυλινδρόμυλο στο 14ο χλμ Πτολεμαΐδας – Κοζάνης διατηρώντας παράλληλα σε λειτουργία και τον πρώτο μύλο. Έτσι, με δυο μύλους οι αδελφοί Χρηστίδη, εδραιώνονται στον χώρο της αλευροβιομηχανίας στέλνοντας αλευρά και εκτός νομού Κοζάνης.

Οι επιχειρηματικές τους ανησυχίες όμως δεν σταματούν εδώ.  Το 1967 δημιουργούν στην πόλη της Πτολεμαΐδας ένα σύγχρονο για την εποχή αρτοποιείο και τροφοδοτούν με ψωμί και αρτοσκευάσματα την Πτολεμαΐδα και τα χωριά της.

Η καθοριστικότερη όμως στιγμή της επιχειρηματικής ιστορίας των αδελφών Χρηστίδη είναι η κατασκευή του τρίτου κυλινδρόμυλου το 1980. Ήδη έχουν σταματήσει την λειτουργία τους οι δυο προηγούμενοι μύλοι και τώρα λειτουργεί μόνο ο καινούργιος. Σύγχρονος και λειτουργικός τροφοδοτεί με αλεύρι όλη την Μακεδονία.

Το 2000 η επιχείρηση γίνεται ανώνυμη εταιρεία και προσθέτει  στις δραστηριότητες της και το κομμάτι των ζωοτροφών. Κατασκευάζεται για τον σκοπό αυτό ένα σύγχρονο ζωοτροφείο δυναμικότητας παραγωγής 100 τόνων τροφής ανά 24ωρο. Παράλληλα επεκτείνεται το δίκτυο εμπορίας δημητριακών με την κατασκευή silos και ενός σύγχρονου ξηραντηρίου δημητριακών καρπών.

Το επιστέγασμα όλων των προσπαθειών όμως γίνεται το 2003. Στον όμιλο εταιρειών ΧΡΗΣΤΙΔΗ προστίθεται ακόμη ένα μέλος, το τμήμα των γεωργικών εφοδίων στο οποίο  διακινούνται σπόροι , λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, γεωργικά μηχανήματα και παρέχονται υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης  των  παραγωγών όλων των  καλλιεργειών.